آشپزخانه یکی از مهم ترین بخش های هر خانه ای است. غذایی که برای ادامه حیات هر روز به خوردن آن احتیاج داریم در این مکان طبخ و آماده می شود. به همین علت است که آشپزخانه را قلب خانه می نامند. یکی از اصلی ترین اجزای هر آشپزخانه، کابینت های آن هستند. هنگام طراحی و ساخت کابینت ها باید معیارها و نکاتی را مد نظر قرار داد که در ادامه مطلب به بررسی آن ها می پردازیم.
معیارهای طراحی و ساخت کابینت
زیبایی
کابینت اولین چیزی است که با ورود به هر آشپزخانه ممکن است نظر هرکس را به خود جلب کند. کابینت علاوه بر این که یک ابزار کاربردی مهم در آشپزخانه محسوب می شود که بیشترین مساحت آشپزخانه را به خود اختصاص داده، در زیباسازی محیط هم نقش بسزایی دارد. با توجه به این که اکثر آشپزخانه های امروزی اُپن هستند، ظاهر کابینت را می توان در دکوراسیون کلی منزل هم تاثیرگذار دانست. زیبایی کابینت های آشپزخانه از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که در ایجاد حس مثبت و فضایی آرامش بخش در آشپزخانه و فضای کلی خانه موثر است. بنابراین لازم است که کابینت ها از طراحی زیبا و هماهنگ با سبک دکوراسیون منزل برخوردار باشند.
کارایی
زیبایی کابینت حتما باید با کارایی همراه باشد تا این ابزار مهم بتواند نقش خود را به درستی در آشپزخانه ایفا کند. کابینت ها اصولا به منظور استفاده بهینه از فضای آشپزخانه طراحی و ساخته می شوند. کابینتی را می توان کارامد دانست که با استفاده از آن بتوان به استفاده حداکثری از حداقل فضای موجود دست یافت. به این ترتیب می توان از مواد غذایی و تجهیزات و ابزار مورد نیاز در آشپزخانه به صورت سازمان دهی شده نگهداری کرد و به آن ها دسترسی آسان داشت.
مقاومت
یکی دیگر از نکاتی که هنگام ساخت کابینت باید در نظر گرفت توجه به کیفیت متریال به کار رفته در آن است. جنس کابینت باید از استحکام کافی برخوردار بوده و به مرور زمان دچار خط و خش، تغییر رنگ، حشره زدگی و کرم خوردگی نشود. همچنین، رطوبت نباید به سادگی به داخل بافت کابینت نفوذ کرده و باعث شود رویه آن متورم شود یا به اصطلاح باد کند. علاوه بر کیفیت متریال استفاده شده در بدنه کابینت، باید از کیفیت و نحوه اتصال دستگیره ها، لولاها و سایر یراق آلات نیز اطمینان حاصل کرد. البته دوام کابینت علاوه بر جنس، به نحوه نگهداری از آن هم بستگی دارد. به طور کلی، اگر از کابینت درست نگهداری شود و در ساخت آن از وسایل مرغوب استفاده شده باشد می توان تا سال ها با اطمینان خاطر از آن استفاده کرد.
ویژگی های آشپزخانه
طراحی و ساخت کابینت با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی های منحصر به فرد هر آشپزخانه انجام می شود. ویژگی هایی مانند اندازه و متراژ آشپزخانه، میزان نورگیری، ارتفاع سقف، نسبت اندازه شیر آب به سینک ظرفشویی، اندازه و محل قرارگیری وسایل مختلف از جمله یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و غیره. تمامی این موارد در انتخاب جنس، طرح و رنگ کابینت موثر هستند. به عنوان مثال، در آشپزخانه های کوچک یا کم نور از کابینت هایی با رنگ های روشن و ملایم استفاده می شود. علاوه بر خصوصیات آشپزخانه، انتخاب کابینت مناسب تا حد زیادی متاثر از سلیقه و میزان بودجه مشتری نیز می باشد.
مثلث طلایی آشپزخانه
یکی از قواعدی که هنگام طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه باید آن را مد نظر قرار داد توجه به اصل مثلث طلایی آشپزخانه است. طبق این اصل، محل قرارگیری یخچال، اجاق گاز و سینک باید در رئوس یک مثلث فرضی در داخل آشپزخانه باشد. علت این امر استفاده زیاد این سه وسیله هنگام آشپزی و ارتباط آن ها با یکدیگر است. رعایت مثلث طلایی از اهمیت بالایی در طراحی آشپزخانه برخوردار است و باعث راحت و لذت بخش شدن زمان آشپزی و کار در آشپزخانه می شود.
انواع کابینت آشپزخانه
کابینت ها از نظر جنس یا نوع متریالی که از آن ساخته شده اند، به شش دسته کلی تقسیم بندی می شوند:
کابینت چوب: ساخته شده از چوب طبیعی درختان
کابینت ام دی اف: ساخته شده از تخته فیبر که ترکیبی از تکه چوب های نرم و سخت مخلوط شده با رزین و موم است
کابینت روکش چوب: ساخته شده از مغزی ام دی اف که روی آن روکشی از جنس چوب طبیعی چسبانده و پرس می شود
کابینت های گلاس: ساخته شده از نوعی پلاستیک شفاف و مقاوم است که ظاهری شبیه شیشه دارد
کابینت ممبران: ساخته شده از نوعی روکش از جنس پی وی سی که بر روی مغزی هایی از جنس ام دی اف، چوب یا نئوپان پرس می شود
کابینت فلزی: ساخته شده از فولاد خام، گالوانیزه و استیل
لازم است قبل از ساخت کابینت، در ابتدا با خواص و ویژگی های هر یک از انواع این مواد آشنا شد تا بتوان بهترین نوع کابینت را با توجه به سلیقه، بودجه و نوع آشپزخانه انتخاب کرد.
سبک کابینت آشپزخانه
کابینت های آشپزخانه دارای دو سبک اصلی کلاسیک و مدرن هستند. سبک کلاسیک با وجود طرح ها و نقش های اشرافی، مدل های سلطنتی و کنده کاری های مجلل روی درب ها و یا تاج کابینت شناخته می شود. در مقابل، سادگی بارزترین ویژگی کابینت های مدرن است. در سبک مدرن خبری از برش خوردگی ها و پیچ و خم های متعدد روی کابینت ها نیست؛ تجملات جای خود را به سادگی داده و کارایی و کاربردی بودن تمرکز اصلی این سبک کابینت هاست.
سبک سومی را نیز در طراحی دکور کابینت ها می توان در نظر گرفت که از ترکیب دو سبک اصلی کلاسیک و مدرن منشعب شده و نئوکلاسیک نام دارد. کابینت نئوکلاسیک تلفیقی از سبک مدرن و سبک کلاسیک در طراحی کابینت آشپزخانه است که تا حدودی از ویژگیها و المانهای هر دو سبک بهره می گیرد. سبک نئوکلاسیک آمیخته ای از سادگی طرح های مدرن و ظرافت های طرح های کلاسیک است.